• Социални медии

1 април в Дома на хумора и сатирата – празник с кукли и комикси

първи април

Програма 1 април

На 1 април т.г. – Международния ден на хумора и шегата – Музеят „Дом на хумора и сатирата” ще отбележи своя 42-и рожден ден.

И тази година екипът на габровската Весела къща щедро обявява 1 април за Ден на отворените врати. Специалните празнични прояви, забавните атракции, временните и постоянните изложби са на разположение на всички габровци и гости на града напълно безплатно. За всички тях домакините са подготвили целодневна първоаприлска програма, в която са предвидени интересни изяви за всички възрасти.

От 10.30 ч. в „Залата на жирафите” ще започне детското матине, посветено на любимите играчки и приказните герои от детството. Специален гост на веселата работилница е арт-къща „Куклите” от София – един необикновен музей, основан през 2012 г., в който съжителстват най-различни кукли – авторски произведения, музейни експонати, кукли за игра, за куклен театър, за украса, за колекционери и други. Основателката на арт-къща „Куклите” Жени Костадинова и нейните асистентки ще запознаят децата с тайните на създаването на една кукла, ще им помогнат сами да си изработят такава и да я отнесат вкъщи за спомен или подарък.

Следобедът и вечерта ще бъдат изцяло посветени на изкуството на комикса. В Дома на хумора ще гостуват със свои изяви известният художник-график, създател на компютърни игри и председател на секция „Комикс” при СБХ Петър Станимиров и заместник-председателят Антон Стайков – изтъкнат художник, журналист, изследовател, колекционер и популяризатор на български комикси.

14.00 ч. е началото на детското творческо ателие с художниците на популярното и любимо списание „Дъга”. Гостите ще запознаят малките творци с работата по създаването на комикси, а малчуганите ще могат да се включат в един бърз конкурс за рисунки, сътворени с помощта на графични таблети под вещото ръководство на специалисти от фирма АДКОМ. За най-умелите малки художници гостите са предвидили атрактивни награди.

В 17.30 ч. е откриването на първата Национална изложба на българския комикс – една впечатляваща колекция от 600 пана с творби на повече от 80 художници. Истинско пиршество за очите и за душата, което ще задоволи апетита за „разкази в картинки” и на най-взискателния зрител – така може да се определи мащабната изложба, която проследява развитието на комикс-изкуството у нас. В изложбата са застъпени всички стилове – от класическия комикс до ъндърграунда – и са обхванати всички поколения съвременни български художници на комикси – от  доайена Любен Зидаров, който навърши 90 години, до съвсем млади 20-годишни автори. Голяма група художници от средното поколение представят легендарното списание „Дъга“. Днес, повече от 20 години след спирането му, художниците от незабравимия периодичен хит са отново заедно в мисията си да възродят българския комикс – Петър Станимиров, Христо Кърджилов, Никифор Русков, Сотир Гелев, Димитър Стоянов – Димо, Стоян Шиндаров, Румен Чаушев и много други показват сътвореното от тях през годините. Наред с тях се изявяват млади художници, работещи в областта на комикса, видео-игрите и анимацията, които вече „пробиват” при големи чуждестранни издатели и доказват, че постиженията на българските творци не отстъпват на най-добрите европейски и световни образци.

Съпътстваща изява на изложбата е представянето на книгата на Антон Стайков „Кратка история на българския комикс”. С интересна мултимедийна презентация самият автор ще представи своя изследователски труд, проследяващ зараждането и развитието на това изкуство в България от края на XIX до началото на XXI век и ще разкаже за авторите, техните герои, цензурата, издателствата и успешната реализация на българските творци по света.

Дарина Маринчевска

Музей Дом на хумора и сатирата” – Габрово  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.