• Социални медии

Домът на хумора и сатирата посреща Трифон Зарезан с „Мъжки времена”

мъжки времена

Изложба на Дом на хумора и сатирата, Габрово

В навечерието на най-тачения зимен празник, свързан с опияняващия вкус на руйно вино, Домът на хумора и сатирата предлага на всички габровци и гости на града една истинска наслада и за очите.

Тематичната изложба „Мъжки времена” представя избрани творби от художествения фонд „Хумор на народите”, дело на утвърдени майстори на четката и длетото. Колекцията включва 19 живописни платна на 12 български художници и 11 пластики на четирима скулптори.

Темите за виното, трудовия делник и празничната веселба са отразени в колоритните картини на класиците Стоян Венев („Крадене на мома”, „Обед”, „Господар”, „Бригадир”), Златю Бояджиев („Отиване на работа”), Дечко Узунов („Шопите на Елин Пелин”).

На отколешните български зимни празници и традиции са посветени творбите на Кирил Божкилов („Трифон Зарезан” и „Гергьовден”), Людмил Младенов („Трифонци”), Савина Николова („Само чашка вино”).

За обичая, свързан с мъжката чест и достойнство разказват платната на Иван Димов („Крадене на мома”), Христо Христов („Дръж, Калино, дорде стигна”) и Васил Вълчев („Как прадядо откраднал прабаба за своя жена”).

Интересно поднесени са темите от изключително яркия и самобитен Кеазим Исинов („С единият крак стъпил”, „Майстор Манол”) и от художника на селския бит Методи Душков („Женска орисия”).

Изложбата „Мъжки времена” представя и 11 малки пластики, свързани с темата на зимните празници и обичаи. Техни автори са Ставри Калинов, Димитър Рашков и Димитър Сотиров, както и датския скулптор Келд Мозехолм.

С ярките цветове, пъстрите багри и изтънчения рисунък на платната, с перфектните и изразителни форми на малките пластики, с хитрото намигване на творците към зрителя, изложбата носи истинско удоволствие за сетивата и звучи като покана за празнуване на така дългоочакваната снежна зима.

Важно за любителите на изящните изкуства, които решат да се заредят с добро настроение преди да седнат на празничните трапези:  изложбата може да се види в зала 6 на Дома на хумора от 1 февруари до 15 март 2014 г.

Дарина Маринчевска
Музей „Дом на хумора и сатирата” – Габрово

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.