• Социални медии

  RSS
  Follow by Email
  Facebook
  Twitter

Летен театър

Фасада

Фасада на летния театър.

Летният театър, едно уникално съоръжение и то не само за територията на Габрово, не мисля, че много градове в България могат да се похвалят с такава постройка. Е в момента и габровци не могат да се похвалят с него, за съжаление.

За съжаление театъра е оставен произволно и свободно да бъде разбиван. Пълна безстопанственост. Виждате как изглежда фасадата му. Тя изглежда много запазена, само е обрасло с храсти и дървета пред нея. Вътре обаче е …. Сами ще видите на снимките в галерията. Тук ще покажа само още една, как изглежда сцената от място където трябва да са пейките за публиката.

Летен театър

Сцената, изглед от към пейките.

Ще видите надписи, че сградата е опасна и застрашена от самосрутване. Разгледах мястото и аз лично не смятам, че тази сграда е застрашена от самосрутване. Сама няма да падне, на мен ми изглежда доста стабилна и здрава като конструкция. Театъра е страшно разбит, но не се е случило това от самосебе си, много труд е хвърлен за да се стигне до там. Дограмата е изкъртена, кабелите са изтръгнати от стените, електрическите табла също. Тоалетните са разбити, изкъртени плочки и санитарен фаянс. От тоалетните за посетителите са взети клекалата и как няма, те са чугунени, мисля, и са тежки, отишли са на вторични. Същата участ е сполетяла, оградата и вратите към театъра, те бяха метални. Ще видите на снимките как е останала само една секция от оградата, просто две дървета са я захванали и на някого не му се е занимавало чак толкова, че да я освободи. Няма нито една здрава пейка, а на тяхно място е обрасло с дървета. Навсякъде има боклуци. Леко се изненадах като попаднах на един бездомник в едно от помещенията, той също беше изненадан от моето присъствие. Пълна разруха и абсолютно нехайство от страна на собствениците на тази сграда.

Някога там се провеждаха фестивали и концерти. Какво пречеше да се запази това съоръжение? Аз отговор нямам.

5 коментара

 1. то тва доста си прилича с голямата къща в габрово наречена KND всичко разрушено . Ходила сам в летния но малко пъти ии не толкова тряа да отида пак :д

 2. Винаги когато гледам и чета нещо подобно ми става адски тъжно. Ние всички знаем какъв е отговора на въпроса – а, защо е така? Защото няма пари. Не е вярно. Пари винаги могат да се намерят – било то по програми, било то да се даде на концесия на някой добросъвестен гражданин. Явно проблема е друг и явно е много сериозен щом такава сграда, която е била използваема в миналото, не е такава днес…..

 3. Очевидно е , че не може да разчитаме на общината, на някой добросъвестен гражданин или дебел,богат чичко! Ако някой е съгласен да се направи нещо по въпроса, нека се съберем една група хора, които имат желание тази сграда да се пооправи. Мисля, че с малко труд ще постигнем все нещо! Сговорна дружина, планина повдига !

  • Това е така, както казвате, аз също съм съгласен, но за съжаление е неосъществимо. Как така ще отидем в нечия чужда сграда и ще направим ремонт. А и като гледам разрушенията, пари ще си трябват и то не малко. С малко пооправяне няма да стане, защото пак ще бъде разрушено. Трябва да се оправи напълно, да се охранява и да се ползва.

 4. Шуменци си ремонтират театъра по Региони в растеж и то общината. Къде ти това в Габрово….. Това е един от най-големите летни театри в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *