• Социални медии

  RSS
  Follow by Email
  Facebook
  Twitter

За данъците.

Здравейте!

Радвам се на новия сайт и се надявам тук да се поставят сериозни въпроси от грамотни хора.

Като начало искам да поставя въпроса за местните данъци, които ежегодно се увеличават, въпреки уверенията поместени в централната преса, че промилите за битови отпадъци няма да се променят.

Притежавам жилище в гр. Габрово от 2005 г., когато при данък сгради от 11, 59 лв. съм заплатила 34 лв. такса смет.

Контейнери

Затрупани с боклуци контейнери.

Следва хронологията:

 • 2006 г. – 11,66 лв. – 34,20 лв.
 • 2007 г. – 17,34 лв. – 41,73 лв.
 • 2008 г. – 17,39 лв. – 53,32 лв.
 • 2009 г. – 17,39 лв. – 79,98 лв.
 • 2010 г. – 17,39 лв. – 79,98 лв.
 • 2011 г. – 17,39 лв. – 97,36 лв.

За всеки средно интелигенте човек е ясно, че както и да го смятам, това е увеличение от 285 %. Солидно увеличение!

Мръсотия

Разхвърляни боклуци на брега на реката.

Това означава, че гр. Габрово трябва да бъде в цветущо хигиенно състояние. Да, но не! Може да ви изглеждам черногледа, но за мен града от година на година изглежда все по-зле. Бяха закупени и поставени едни непрактични пластмасови контейнери. Зимата се поставят едни метални варели (пепелници), които не се извозват редовно и около тях е вечно засипано със сгурия и пепел, което е абсурдно.

Тротоар

Разбит тротоар.

Зимата отмина и мръсотията лъсна, както и дупките по улиците. И искам да попитам: Къде са ми парите? Къде са вложени? Всяка година се кърпят дупки (пълнят се със сипица и малко смола) и изкарват едва до другата пролет. Всяка година надве-натри се почистват на ръка, на сухо някои улици. Прах и мръсотия. Човек ще помисли, че в Габрово няма река и още по-лошо, че чиновниците са толкова зле, че не се сещат да пратят водоноски и да намокрят участъците за почистване. А може би Благоустрояване наистина няма водоноски и трябва да закупи такива. Общината вечно се оплаква, че парите не достигат. И сигурно е така, защото се прелива от пусто в празно! Като се замисля, че солта, която се разхвърля зимата, разрушава циментовите бордюри, ме заболява главата. И ми идва на ум за Япония, за народа който никога не плаче и аналогията с вечно хленчещия българин. Седмица след разрушителното земетресение в Япония си оправиха най-разрушената магистрала, а тук докато изградим една магистрала до края, почваме да я ремонтираме от другия. По обясними причини – тъй като непрекъснато се краде.

В заключение, за да не досаждам, ще кажа, че от народ от Андрешковци не може да има умни и далновидни държавници.
Това ни е проблемът!

3 коментара

 1. Така е, скъпо и прескъпо плащаме за такса битови отпадъци в Габрово. Само за сравнение, в София промилите са 1,6, а тук – 2,8. Ясно е, че софиянци имат проблеми със сметоизвозването и складирането на отпадъците, определено техния град е много по-голям от нашия, но въпреки това промилите им за смет са почти на половината на нашите. Столицита ни, че не е много чиста и подредена е ясно, но чак пък два пъти Габрово да е по-чисто от нея! Ще кажете, че там оценката на имотите им е по-висока и така се формира по-висока стойност на таксата, дори и при по-ниски промили. Да, така е, имотите са с по-висока данъчна оценка и сигурно има защо да е така. Но пък е голям град, разходите за извозване са по-големи. Повече хора има, повече отпадъци се изхвърлят – по-високи разходи. От повечето хора обаче се събират повече пари от такси, въпреки че са по-ниски промилите. Така е, всичко е свързано. Въпроса обаче е: Защо в София хората се увеличават, а в Габрово намаляват? Краткият отговор е: Защото накои хора, някъде в Габрово, не си вършат работата така, както трябва.

 2. И от мен поздравления за новия саит! И двете статии са много хубави, а снимките – съвсем типични! Днес минах през парка „Баждар“ – освен, че е ужасно запуснат, но е и пълен с боклуци! Просто не мога да разбера как някои хора не ги е мързяло вместо да отидат до най-близкия контейнер, да ходят да си изсипват боклука чак в парка! А и моята такса смет е скочила – от 24лв през 2007г, на почти 56лв през 2011г. !?! И аз също питам – къде отиват тези пари?

 3. Днес, докато си метях на улицата, отново се замислих за какво плащам данък сгради. Нито тротоара пред дома ми е тротоар, нито някой минава да премете или пък измие улицата. Пясък и прахоляк след зимата има в изобилие. След като няма кой да го чисти този пасък, да не го ръсят зимата и без това улицата не е стръмна, ако някой не може да управлява автомобила си по такава улица зимата, без да е разпръснат пасък по нея, то по-добре да не излиза да шофира зимата. Писна ми да дишам прахоляк!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *