Карикатурен салон

Карикатурен салон 2019

Карикатурен салон

Карикатурен салон

На 18 октомври Музеят на хумора и сатирата представя традиционното си есенно събитие, с фокус карикатура. В Карикатурен салон 2019 са включени 3 изложби, които ще бъдат открити в 18:00 часа в зала 5.
Публиката ще види над 140 карикатури от самостоятелните изложби на Трайко Попов и Милко Диков, както и от 44-та Национална изложба на карикатурата. За пръв път това издание на Карикатурния салон ще предложи и лимитирана серия от репродукции от двете самостоятелни изложби, които посетителите могат да купят в музейния магазин.

Самостоятелна изложба на Трайко Попов

Трайко Попов (роден 1955) е свързан с Музея на хумора и сатирата още с първото си участие в Габровското биенале през 1975, а по-късно участва в много негови издания. През 2011 в 20-то Международно биенале става носител на специалната наградата за карикатура на Министерството на културата на Република България, а през 2017 получава наградата за карикатура в 23-то Габровско биенале. Специализирал е концептуален дизайн в САЩ. Получавал е награди в Словакия, Италия, Румъния, Турция, Иран, САЩ, Канада, Македония и др.
В Карикатурен салон 2019 представя 30 дигитални рисунки.

Самостоятелна изложба на Милко Диков

На 1 април тази година, навръх 47-ия си рожден ден, Музеят на хумора и сатирата връчи традиционната си награда в рамките на 44-та Национална изложба на карикатурата на доайена на карикатурата Милко Диков. Изложбата се организира от секция „Карикатура“ към Съюза на българските художници, а наградата включва и представяне на самостоятелна изложба в Музея.
Милко Диков е карикатурист, илюстратор и постановчик на анимационни филми. Роден е на 24 март 1930 година в Троян. Завършва керамика в класа на проф. Стоян Райнов в Художествената академия през 1960 година, но истинското му призвание се оказва карикатурата. Още в края на 50-те години на XX век са първите му успехи в това поприще – печели конкурс за карикатура и публикува свои творби във в-к „Стършел”.
Милко Диков е носител на десетки награди, сред които Голямата награда на Маростика, Италия – 1975 година; две първи награди от град Акшекир, Турция и две първи отличия от Международното биенале на хумора и сатирата в изкуството в Габрово. Носител е на орден „Св. св. Кирил и Методий“ и на наградата на името на Илия Бешков.
Самостоятелната му изложба в Музея включва 35 графики.

44-та Национална изложба на карикатурата

Националната изложба на карикатурата на Съюза на българските художници се провежда от далечната 1964 година. По традиция и 44-тото ѝ издание гостува в Музея на хумора и сатирата в Габрово, представяйки рисунки на 20 български карикатуристи. Някои от участниците в 44-та Национална изложба на карикатурата са Любомир Михайлов, Маргарита Янчева, Светлин Стефанов и Ивайло Цветков.

Събитието е завършило.

Дата

18 октомври 2019 - 29 февруари 2020
Завършило!

Час

Цял ден

Цена

Стандартен билет: 5 лв.
Музей

Местоположение

Музей "Дом на хумора и сатирата"
ул. „Брянска“ 68, 5300 Център, Габрово, България
Категория

Организатор

Дом на хумора и сатирата
Телефон
+359 / (0)884 02 93 74
Email
info@humorhouse.bg
Уеб сайт
http://www.humorhouse.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Габрово © 2024 | Сайтът изработен и хостван от DbP