Кинолектория

Треска за злато

Филм на Чарли Чаплин, 1925 година.

Кинолектория – „Филмовата комедия – традиция, стилове, представители“

На 7 март от 18:30 ч. Музеят „Дом на хумора и сатирата“ предлага програма в партньорство със сдружение „Артерия” и галерия „Орловска10” Кинолектория – „Филмовата комедия – традиция, стилове, представители“.
Програмата е част от познатия вече за габровци Клуб „Вторник кино“, който се реализира в галерия „Орловска10” от сдружение „Артерия“ и гостува с образователните си лектории на приятели и партньори. Проявата е част от проекта на Музея „Приятели на Дома на хумора и сатирата“, частично финансиран от „Национален фонд Култура“

В няколко поредни месеца Цветомир Цанков ще представи пред габровската публика тематично подбрана програма с класически комедийни заглавия от цял свят.
Кинолекториите се фокусират както върху определени исторически етапи в историята на киното, така и върху развитието на конкретни жанрове и поджанрове, върху значителни тенденции и течения във филмовото изкуство, както и върху постиженията на забележителни личности в киното. Предвид разполагането на лекторията в рамките на определен брой лекции, съпроводени с прожекции, зрителите могат да предпочетат да посещават или част от тях, или да се възползват от абонамента, който е честа практика при организиране на подобен род мероприятия. След средата на месец март габровската публика може да се ползва от специалните клубни карти на Музея „Дом на хумора и сатирата“, които предлагат удобство и преференциална цена за всички събития в музея.
Първата част от програмата е посветена на „Златния век“ на американската филмова комедия.

07 март 18:30 часа

На екара ще видим прожекция на филма: „Треска за злато“ /“The Gold Rush“/ – САЩ, 1925, реж. Чарли Чаплин

Участват: Чарли Чаплин, Мак Суейн, Джорджия Хейл
82 минути

От „малкия човек“ Чарли Чаплин ще започне и първата кинолектория, в която ще се разгледат някои национални традиции, стилове и представители на филмовата комедия в протежение на цялата история на киното до ден днешен. „Златният век“ на американската няма комедия и разцветът на музикалната комедия в САЩ, „комедия ал’италиана“, както и достиженията на комедийното кино във Франция и бившия Източен блок, са основни опорни точки на кинолекторията.

Няма как една кинолектория, стремяща се да обхване най-важните моменти и личности в развитието на филмовата комедия през годините, да не стартира именно с Чарли Чаплин – любимия на целия свят скитник с характерното си бомбе, мустачки, костюм и бастунче. Чаплиновият „малък човек“, борещ се за мястото и за достойнството си с винаги отхвърлящата го враждебна действителност, е образ, носещ не само философско обобщение, но и голям автобиографичен заряд. Този образ е движеща сила на дългогодишната филмова кариера на Чаплин, в чиито граници е абсолютно невъзможно /а и ненужно/ да се остойностява която и да било негова творба като най-значима, представителна, велика.

И все пак „Треска за злато“ за доста хора е поне първото заглавие, което идва наум при споменаване името на Чаплин. Достатъчно е да се цитира един от най-големите ни киноисторици проф. Тодор Андрейков, който в своята книга „Комичното на екрана“ в студията си за филма пише:
„Тук безпогрешно откриваме най-характерните черти на зрялото творчество на Чаплин: дълбока човечност и неудържим смях, богатство и завидно разнообразие на драматичната инвенция. Тези качества правят от филма една съвършена творба.“

Очаквайте на 13 април втората Кинолектория и прожекцията на филма „Генералът“.

Събитието е завършило.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Габрово © 2023 | Сайтът изработен и хостван от DbP