• Социални медии

  RSS
  Follow by Email
  Facebook
  Twitter

Въобще град ли е Габрово?

Отдавна имах желание да пиша за някои неща, които ми бодат очите. Започвам да се плаша, че бодат само моите, а иначе жителите на Областния и Европейски град Габрово са изпаднали в летаргия. Фотосите ми дадоха повод. За непознаващите града, това е градинката до Второ основно училище и паметника на Митко Палаузов – разширения център на града. За експедитивността на полицията, която беше сигнализирана за събитието, няма да пиша, тъй като и в този момент коня си е все още там. Много пъти съм писала за липсата на контрол от страна на изпълнителната власт. Закони и наредби има, но няма кой да ги спазва поради липсата на същия този контрол. След всяка по-остра статия очаквах дебат – такъв не се състоя. Но тъй като градинката е в момента в безобразно състояние, а се намира непосредствено до Второ основно училище, искам да поставя няколко въпроса. Същото се намира между две улици със сравнително натоварен автомобилен трафик, но по улица Неофит Рилски няма легнал полицай, нито пешеходна пътека (аргумента за липсата беше неподходящия асфалт). За камера това училище може само да мечтае. За двора, който е в безобразен вид, за стъпалата, които не са ремонтирани от половин век вече се писа и няма да досаждам по въпроса. Но искам да попитам как и в какво възпитаваме децата си, защото второ поколение израства в квартал, който е като след бомбандировки и е забравен от управляващите. Искам да чуя габровци, които ще видят тези снимки, Габрово град ли е и има ли в него контрол?

4 коментара

 1. Явно днес през нощта не само в тази градинка е имало кон. Сутринта, минавайки покрай завод Буря, видях как от парка срещу завода извеждаха един кон. По улиците се движат каруци, често препускайки в галоп и управлявани от пияни крещящи цигани. Е, все още се водим за град, поне документално и то над 50 хиляди 😯

 2. Е, днес, 12 август, в градинката над ректората, за детската пързалка беше вързано едно магаре!!! Видях го на обед, обадих се на тел.070014410 в Общината. Приеха съобщението ми, но вечерта към 18 часа магарето си беше там, а собствениците му, цигани, товареха каручката, вкарана в двора на къщата на номер 21 – ул. ‘Хаджи Димитър’.Обадих се в полицията, бяха любезни, но какво са направили – не знам!
  Аз съм си избрала да живея в град, надявайки се да имам по-добри условия за живот. Но какво се получава? Та дори и в селата никой не си пуска домашните животни в обществените градинки! Би трябвало инспекторите от Общината да обикалят града и да следят за спазването на общинските разпоредби.И полицията също. Не е ли така?

 3. „За експедитивността на полицията, която беше сигнализирана за събитието“ – cvete,бих те попитал – в този град,няма ли други органи,които да се занимават с конските,кучешките,кравешките и всякакъв си вид животински нашествия или МеВеРе – то е наистина Министерство на ВСИЧКИТЕ Работи?За градинката ти домъчня,а за паметника,поруган от толкова години – не ти стана мъчно…

  • Здравей!
   Радвам се, че съм успаля да провокирам едно гражданско мнение. Не знам какво те е накарало да мислиш, че визирам само МВР. Критиката ми бе отправена към цялата изпълнителна власт, която не упражнява никакъв контрол, въпреки, че това е нейно право и задължение. Колкото до паметника, то той не е единствения в такова състояние. За да стане Габрово така мечтаната туристическа дестинация, всички паметници трябва да се почистят, да се възстановят надписите им, да се оформят градинки и да се освободят от паркиралите наоколо коли. Затова плащаме данъци и храним чиновници в Общината ( отдел „Култура и паметници“ и към Общински съвет комисиите по култура и паметници ).
   За неугледния вид на паметника и градинката около него, вина имат подрастващите, които са зле възпитани, необразовани и не се интересуват чий е паметника. Вандалски тъпчат цветята и цапат със спрей.
   Но искам да те попитам, колко пъти си направил забележка на хлапетата, които плюят семки, хвърлят фасове и пият бира, седнали върху паметника? Говорил ли си с майките и бабите, които също безпроблемно замърсяват? Ходил ли си в близкото училище, за да разговаряш с директор и учители? Направи го и тогава пак пиши така.
   Искам да те попитам и още нещо. Виждал ли си жив полицай в градинките изобщо, където противно на всички закони и наредби, малолетни и непълнолетни употребяват алкохол? Не си.
   Виждал ли си как пред Априловото школо ( гордост българска ) учениците спокойно пушат, нарушавайки поне 2 закона и още толкова наредби? И какво от това! На кого му пука! Ние имаме чиновници службари, но не държавници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *