Хуморът е фина художествена изява

Това доверява в писмо до музея „Дом на хумора и сатирата” Наум Хаджимладенов (1894-1985), един от най-големите български експресионисти. На 120-годишнината от рождението му е посветена най-новата изложба в зала 6 на ДХС.

От богатата колекция с негови живописни творби и рисунки, с която Веселата къща заслужено се гордее, са подбрани 37 живописни платна от цикли, емблематични за прочутия самоковец: „Семейно щастие”, „Сузана и старците”, такива с фолклорна и приказна насоченост, други са посветени на малките радости от живота или показното благополучие и главно – безделието на градския хайлайф („Кукери”, „Хитър Петър”, „В кафенето”, „Еснафи”, „Мефисто”, „Минало и настояще”, „Алкохол”). Не може да не предизвикат носталгия по детството „Приказка”, „На курорт”, които представят пред публиката един художник с богата сетивност.

Подобни изложби не бива да се възприемат като отваряне на стара страница, а като възможност в по-ново време, с модерен поглед и чувствителност да се докоснем до наши шедьоври, вълнуващи новите поколения ценители на изящното изкуство. Нека оставим на организаторите на изложбата скритата носталгия, навеяна от спомените за срещи с художника, когато в стихията на своята младост те са се изграждали сред нашите майстори с европейска осанка.

В архива на Дома са се запазили няколко ценни писма и бележки, които ще напомнят за големия художник извън официалния публичен тон на деловите, често припрени срещи, каквито обикновено са срещите „в командировка със задача”. Наум Хаджимладенов участва в Първата международна изложба на хумора и сатирата в живописта (1977) и изпраща специално за случая своя картина (а в същото време мнозина не само от гилдията гледат скептично на темата „хумор в живописта”!) През 1980 г. Домът кани художника да покаже своя самостоятелна изложба и експонира 24 негови произведения от фонда. След 4 години следва втора самостоятелна изложба в залите на ДХС. И на тази патриаршеска възраст Хаджимладенов приема да участва в Третото международно биенале на хумора и сатирата в живописта и в Шестото международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата „Габрово`83” в раздел живопис.

Локал

Локал – живопис от Наум Хаджимладенов

Още приживе на художника негови творби от фонда на Дома „Хумор на народите” са тиражирани като пощенски картички, други са включени в представителното издание „Светът е оцелял, защото се е смял”. След кончината му отделни произведения от голямата авторова колекция, притежавана от Дома, многократно са показвани в различни тематични изложби в Габрово и страната. Разбира се, чрез Музея „Дом на хумора и сатирата” срещите с хумористично-сатиричното творчество на Наум Хаджимладенов продължават и през настоящето хилядолетие.

Венета Георгиева-Козарева, М ДХС

Събитието е завършило.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Габрово © 2024 | Сайтът изработен и хостван от DbP